Ukratko o klubu

Plivački klub Sisak Janaf najreprezentativniji je sportski kolektiv u našem gradu Sisku. Imamo preko 250 članova u dobi od 7 do 18 godina, od kojih je više od 160 registriranih natjecatelja. Iako daleko najmlađi, u obje konkurencije, muškoj i ženskoj, među osam smo najuspješnijih plivačkih klubova u Hrvatskoj.
Tijekom godine, Plivački klub Sisak Janaf, organizator je i domaćin deset do dvanaest plivačkih natjecanja, od kojih je pet u kategoriji najjačih plivačkih mitinga u Hrvatskoj („Sv. Kvirin“, „Sisak mali“, „Sisak“, te dva regionalna prvenstva Hrvatske, Regija 4) sa preko pet stotina natjecatelja.

Možda nemamo dugu povijest, ali imamo svijetlu budućnost…

Klub djeluje od 1995. godine, te iako jedan od najmlađih sportskih kolektiva u Sisku i u Sisačko-moslavačkoj županiji, poznat je u svom okruženju kao jedan od najuspješnijih. U više navrata ženska sportska ekipa našeg kluba proglašavana je najuspješnijom u gradu i županiji, a plivačice Monika Babok, Petra Vasilj, Andrijana Benčić, Josipa Lisac i Lidija Franić, te plivači Igor Pavlović, Vedran Bićanić i Matija Juzbašić proglašavani su najboljim sportašicama/sportašima ili sportskim nadama grada ili županije.
U nizu osvojenih medalja svakako je najvrednija srebrna medalja Monike Babok osvojena na Europskom juniorskom prvenstvu u Antwerpenu u srpnju 2007. Na seniorskom Europskom prvenstvu održanom u prosincu 2007. godine u Debrecenu hrvatska ženska štafeta plasirala se u finale u disciplinama 4 x 50 m mješovito i 4 x 50 m slobodno rušeći hrvatske rekorde u kvalifikacijama i ponovo u finalu. Uz već hrvatskoj i europskoj javnosti dobro poznate Sanju Jovanović i Smiljanu Marinović u toj štafeti nastupile su i sisačke plivačice Monika Babok i Maja Pavlović.
A najveći uspjeh sisačkog sporta ostvarenje je plivačice našeg kluba Monika Babok; nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Prva sportašica iz Siska koja je nastupila na Olimpijskim igrama.
U prosincu 2008. godine čak 4 naše plivačice (Monika Babok, Lidija Franić, Ivana Pijanović i Maja Pavlović) nastupile su na Europskom prvenstvu u plivanju, a trenerom ženske plivačke reprezentacije imenovan je naš, tada glavni trener, Miro Žeravica.
Po završetku EP, ženska ekipa PK Sisak JANAF osvojila je naslov doprvakinja Hrvatske na Ekipnom prvenstvu Hrvatske.
I 2009. godine nastavlja se niz uspjeha naših članova; Monika Babok i Lidija Franić nastupale su na Mediteranskim igrama, te su se kvalificirale u finale svojih. U prosincu su se obje nastupile na Europskom prvenstvu u plivanju u Istanbulu, a na samom kraju 2009. ponovili smo uspjeh iz prethodne godine, obranili smo mjesto doprvakinja na Ekipnom prvenstvu Hrvatske.
U 2010. nastavili smo niz iz prošlih sezona osvajajući medalje na Državnim prvenstvima svih kategorija, obarajući pri tom 15-ak državnih rekorda, dok je Monika kao jedina plivačica branila boje Hrvatske na Europskom prvenstvu u kolovozu u Budimpešti.
2011. donijela je još nekoliko državnih rekorda ( Borna Borčilo, Ema Šarar, kadetska i juniorska ženska štafeta…), kao i pojavljivanje većeg broja mladih plivača, a posebno ističemo Romanu Horvatin Pleše koja je na Prvenstvima Hrvatske osvojila čak 12 pojedinačnih zlatnih medalja u kadetskoj konkurenciji.
U 2012., 2013. i 2014. godini, osvojili smo preko stotinu pedeset medalja na Prvenstvima Hrvatske u svim dobnim skupinama, te oborili desetak Hrvatskih rekorda. Ženska ekipa PK Sisak JANAF proglašena je i za 2013. godinu najboljom ženskom sportskom ekipom grada Siska i županije Sisačko-moslavačke, Ema Šarar je najperspektivnija sportašica grada i županije, a Monika Babok po šesti puta okitila se titulom najbolje sportašice grada Siska. Ženska ekipa četvrta je na Ekipnom prvenstvu Hrvatske, dok je muška ekipa na istom natjecanju osvojila osmo mjesto.
Na ovogodišnjem zimskom Prvenstvu Hrvatske u Splitu, ženska juniorska štafeta srušila je državni rekord, muška mlađa juniorska štafeta osvojila broncu, kadetska ženska štafeta osvojila dvije zlatne i jednu srebrnu medalju, a u pojedinačnoj konkurenciji Danijel Lalić ugodno iznenadio, osvojivši zlatnu medalju u konkurenciji mlađih seniora i brončanu u konkurenciji seniora na 50 m prsno, a na 100 m prsno Daniel se okitio srebrnom medaljom u konkurenciji mlađih seniora. Ema Šarar opravdala je očekivanja i uz osam pojedinačnih medalja izborila normu za juniorsko EP, dok su Lea Peternel (7 medalja), Patrik Kramarić, Stefan Brnad, Matija Lukić izborili ukupno trideset juniorskih, mlađe seniorskih i seniorskim medalja.
Ljetno Prvenstvo Hrvatske u plivanju održano je u Zagrebu.
Sisačke plivačice i plivači ukupno su osvojili 34 odličja, od toga 17 zlatnih, 10 srebrnih i 7 brončanih, te su se i u ženskoj i u muškoj konkurenciji plasirali među osam najboljih plivačkih klubova u Hrvatskoj.
Najprije treba istaknuti našu „brončanu Europljanku“ Emu Šarar koja je bez obzira na činjenicu što joj državno prvenstvo nije bio glavno natjecanje sezone, polučila izvrsne rezultate osvojivši 4 zlata, 2 srebra i 1 broncu u disciplinama leđnog i slobodnog stila.
Još jedna nada sisačkog i hrvatskog plivanja Lea Peternel okitila se sa čak 11 medalja i to 7 zlatnih, 2 srebrne i 2 brončane u svim dionicama njezine prsne tehnike (50 m, 100 m, 200 m), te na 200 m mješovito.
Ove dvije mlade juniorke svojim su sjajnim nastupima na ovom i prijašnjim natjecanjima „doplivale“ i do seniorske reprezentacije za koju nastupaju u Kranju na četveroboju reprezentacija Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH.
Nadalje, Daniel Lalić osvojio je dva srebrna odličja u mlađe seniorskoj konkurenciji (natjecatelji do 23 godine starosti) u disciplinama 50 i 100 m prsno, a u istoj konkurenciji Patrik Kramarić osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju na 50 m prsno.
U mlađe juniorskoj kategoriji Stefan Brnad doplivao je do drugog mjesta na 1500 m slobodno i do trećeg mjesta na 800 m slobodno, a u istoj uzrasnoj kategoriji Matija Lukić u disciplinama 100 i 200 m prsno okitio se srebrnim odličjima.
Kadetkinja Nola Brnad osvojila je broncu u disciplini 100 m prsno i zlato u disciplini 200 m prsno.
Medalje kojima se najviše ponosimo i koje su najbučnije proslavljene, te će sasvim sigurno biti najduže pamćene naravno uvijek su one osvojene u štafetnim utrkama.
Ženska kadetska štafeta 4×200 slobodno u sastavu: Korina Vidović, Tea Lužaić, Nola Brnad i Nika Pancirov doplivala je do zlata. Medalju istog sjaja naše kadetkinje osvojile su i u štafeti 4×100 mješovito u sastavu: Korina Vidović, Nola Brnad, Paulina Kušan i Nika Pancirov, a srebrno odličje izborile su u štafeti 4×100 slobodno Korina Vidović, Paulina Kušan, Tea Lužaić i Nika Pancirov.
Naše zlatne juniorke Ema Šarar, Lea Peternel, Ana Golem i Martina Debeljak nastavljaju tradiciju najsjajnijih odličja u štafetama 4×100 slobodno i 4×100 mješovito.
Velike pohvale zaslužuje i brončana štafeta mlađih juniora na 4×200 m slobodno u sastavu: Marin Jelekovac, Aldin Botonjić, Stefan Brnad i Karlo Grabić, kao i također brončana štafeta 4×100 m mješovito u sastavu: Karlo Grabić, Matija Lukić, Marin Jelekovac i Aldin Botonjić.
Ostale plivačice i plivači našeg kluba, kako u pojedinačnoj konkurenciji, tako i u štafetama, kao što smo već napisali, plasmanom na državno prvenstvo ispunili su svoj glavni cilj sezone, te su otplivali u skladu sa svojim najboljim rezultatima.
Vrhunac sezone treće je mjesto i brončana medalja Eme Šarar na Europskom juniorskom prvenstvu u Dordrechtu (NED), a potom i njeno sudjelovanje na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu, NR Kina, gdje su ju tri stotinke dijelile od plasmana u polufinale.

Iako rado ističemo uspjehe naših mladih plivača i plivačica, pravilan psihofizički razvoj djece i mladeži primarni je cilj Plivačkog kluba Sisak Janaf. Bavljenje sportom je jedan od važnih čimbenika zdravlja djece i odraslih i sastavni dio života ljudi različite dobi i društvenog položaja. Sport predstavlja opće ljudsko dobro i jedan je od najizrazitijih oblika čovjekove kreativnosti.
Sport osim očuvanja zdravlja, te stvaranja radnih i obrambenih sposobnosti ima i značajnu društvenu ulogu. Ta uloga je prvenstveno usmjerena na odgojno-obrazovne vrijednosti. Značajan je utjecaj sporta na formiranje osobnosti. On omogućava djeci da razviju svoje humane kvalitete i promiče autentične ljudske vrijednosti. Odgoj za ljubav, život i zajedništvo predstavlja snažnu prepreku širenja droge, alkohola i kriminala koji su u današnje vrijeme vrlo rašireni.
To je naša misija.