Par riječi o PK Sisak

Plivački klub Sisak Janaf najreprezentativniji je sportski kolektiv u našem gradu Sisku. Imamo preko 250 članova u dobi od 7 do 18 godina, od kojih je više od 160 registriranih natjecatelja. Iako daleko najmlađi, u obje konkurencije, muškoj i ženskoj, među osam smo najuspješnijih plivačkih klubova u Hrvatskoj.

Tijekom godine, Plivački klub Sisak Janaf, organizator je i domaćin deset do dvanaest plivačkih natjecanja, od kojih je pet u kategoriji najjačih plivačkih mitinga u Hrvatskoj („Sv. Kvirin“, „Sisak mali“, „Sisak“, te dva regionalna prvenstva Hrvatske, Regija 4) sa preko pet stotina natjecatelja.

Plivanje je jedan od najzdravijih sportova kojim se djeca i mlade osobe mogu baviti te uveliko pridonosi psihofizičkom razvoju.

Bavljenje plivanjem kod djece utječe na poboljšanje ravnoteže, koordinacije, razvijanje fine motorike, jačanje pluća i srca i dr.

Iako je voda otprilike 800 puta gušća od zraka, u plivanju ne postoji vanjsko opterećenje na kralješnicu, zglobove i vezivno tkivo te je time omogućen pravilan rast i razvoj djeteta, te razvijanje pravilnog držanja tijela.

Dokazano je da plivanje dovodi do značajnog razvoja kognitivnih sposobnosti. Djeca koja redovito plivaju usredotočenija su i koncetriranija u školi.

Stručni tim trenera PK Sisak Janaf želi kroz stručan i kontrolirani rad sudjelovati u pravilnom rastu i razvoju pojedinca od predškolskog uzrasta do odrasle dobi.

Želimo postići da se mladi plivači makasimalno ostvare kroz svoje individualne ciljeve, a sa druge strane želimo da svaki član kluba razvija i važne osobne karakteristike, kao što su poštovanje, odlučnost, empatija, točnost, preciznost, ustrajanost, kao i osjećaj pripadnosti grupi.

Klub kroz povijest

Športski plivački klub Sisak osnovan je 11. 05. 1995. godine.

Imamo u prosjeku oko 200 do 250 članova u dobi od 5 do 18 godina, od kojih je bilo 130 do 160 registriranih natjecatelja kroz godine, te djece predškolske dobi i rekreativaca.

Iako jedan od najmlađih sportskih kolektiva u Sisku i u Sisačko-moslavačkoj županiji, poznat je u svom okruženju kao jedan od najuspješnijih. U više navrata ženska sportska ekipa našeg kluba proglašavana je najuspješnijom u gradu i županiji, a plivačice Monika Babok, Petra Vasilj, Andrijana Benčić, Josipa Lisac i Lidija Franić, Ema Šarar te plivači Igor Pavlović, Vedran Bićanić i Matija Juzbašić proglašavani su najboljim sportašicama/sportašima ili sportskim nadama grada ili županije.

U nizu osvojenih medalja svakako je najvrjednija srebrna medalja Monike Babok osvojena na Europskom juniorskom prvenstvu u Antwerpenu u srpnju 2007.

Na seniorskom Europskom prvenstvu održanom u prosincu 2007. godine u Debrecenu hrvatska ženska štafeta plasirala se u finale u disciplinama 4 x 50 m mješovito i 4 x 50 m slobodno rušeći hrvatske rekorde u kvalifikacijama i ponovo u finalu. Uz već hrvatskoj i europskoj javnosti dobro poznate Sanju Jovanović i Smiljanu Marinović u toj štafeti nastupile su i sisačke plivačice Monika Babok i Maja Pavlović.

Najveći uspjeh sisačkog sporta ostvarenje je plivačice našeg kluba Monike Babok, nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Ona je prva sportašica iz Siska koja je nastupila na Olimpijskim igrama.

U prosincu 2008. godine čak 4 naše plivačice (Monika Babok, Lidija Franić, Ivana Pijanović i Maja Pavlović) nastupile su na Europskom prvenstvu u plivanju, a trenerom ženske plivačke reprezentacije imenovan je naš, tada glavni trener, Miro Žeravica.

Monika Babok i štafeta PK Sisak JANAF 4x50 slobodno Babok, Pavlović, Franić i Počekal isplivale su i apsolutni rekord Hrvatske.

Ženska ekipa PK Sisak JANAF 2008. godine osvojila je naslov doprvakinja Hrvatske na Ekipnom prvenstvu Hrvatske.

Monika Babok i Lidija Franić 2009. godine nastupale su na Mediteranskim igrama, te su se kvalificirale u finalne utrke.

U prosincu su obje nastupile na Europskom prvenstvu u plivanju u Istanbulu, a na samom kraju 2009. ponovili smo uspjeh iz prethodne godine, obranili smo mjesto doprvakinja na Ekipnom prvenstvu Hrvatske.

U 2010. godini Monika Babok je kao jedina plivačica branila boje Hrvatske na Europskom prvenstvu u kolovozu u Budimpešti.

2011. donijela je još nekoliko državnih rekorda - Borna Borčilo, Ema Šarar, kadetska i juniorska ženska štafeta.

Ema Šarar i Lea Peternel su sjajnim nastupima 2014. godine „doplivale“ i do seniorske reprezentacije za koju nastupaju u Kranju na četveroboju reprezentacija Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH.

Ema Šarar 2015. godine nastupila je na Europskom juniorskom prvenstvu u Dordrechtu (NED) gdje je osvojila brončana medalja, a potom i njeno sudjelovanje na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu, NR Kina, gdje su ju tri stotinke dijelile od plasmana u polufinale.

Ema Šarar nastupila je na Europskom prvenstvu u Londonu 2016. godine. Nastupila je u tri utrke prvenstva, 50m slobodno, 100m leđno i 50m leđno. Emi je to bio prvi seniorski nastup na Europskom prvenstvu.

Matija Lukić nastupio je kao juniorski reprezentativac Hrvatske na Europskom juniorskom prvenstvu u Hodmezovasarhely u Mađarskoj u pratnji trenera reprezentacije Dejana Rukljača.

28

godina postojanja PKS Janaf

205

članova

250

neplivača godišnje prođe obuku plivanja

6

trenera

2000

plivača je prošlo kroz klub tijekom godina

11

plivačkih skupina