Početak prosinca već tradicionalno u Sisak dovodi najmlađe plivačice i plivače iz svih krajeva Hrvatske kako bi odmjerili snage u sisačkom bazenu u sklopu “najvećeg natjecanje za najmlađe plivače” 13. „Sisak mali – Memorijal Miriana Vasilj“.

Memorijalno natjecanje u spomen na prerano preminulu trenericu mlađih dobnih skupina u PK Sisak Janaf-u održano je u subotu, 02. prosinca 2017. godine na bazenu ŠRC Sisak po trimaesti puta. Sudjelovalo je preko 420 natjecatelja iz trinaest hrvatskih i jednog kluba iz Republike Slovenije, čime je još jednu godinu u nizu natjecanje krasila sintagma “međunarodnog plivačkog natjecanja”.
Plivački Klub Sisak Janaf nastupio je se preko pedeset natjecatelja u tri dobne skupine u muškoj i ženskoj konkurenciji (djevojčice rođene 2007., 2008. i 2009. godine i mlađe, te dječaci rođeni 2006., 2007. i 2008. godine i mlađi).
Protokolarni dio natjecanja započeo je svećanim mimohodom sudaca predvođenih Vrhovnom sutkinjom Dominkom Juzbašić, te predstavnika klubova sudionika natjecanja. Nakon intoniranja Himne, nazočnim plivačicama, plivačima, trenerima, prijateljima plivanja kratko su se obratili predstavnik grada Siska zamjenik gradonačelnice, Marko Krička, naglasivši važnost ovog natjecanja, rekavši da je Sisak mali već tradicionalno dan kada u Sisku ne možete pronaći mjesto za parkiranje, te kada u pauzi natjecanja ne možete naći slobodnu stolicu u sisačkim kafićima i restoranima. Zahvalio je trenerima i plivačima na dolasku u Sisak, poželjevši im da kući ponesu dobre rezultate i lijepe uspomene. Nakon gospodina Kričke, kratkom pozdravnom riječi prigodno se obratio zamjenik župana sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak rekavši kako Županija sisačko-moslavačka podržava, te će u budućnosti još više podržavati sportska natjecanja, posebno ona koja okupljaju ovako velik broj djece. Također, zahvalio se nazočnim gostima i poželio ugodan boravak i lijepe uspomene. Prigodnim riječima okupljenima se obratio i predstavnik glavnog sponzora Plivačkog kluba Sisak Janaf; Janaf d.d. gospodin Tomislav Panjan naglašavajući činjenicu da PK Sisak Janaf godišnje organizira mnoga plivačka natjecanja na kojima nastupaju najbolji plivači iz Hrvatske i inozemstva svih dobnih uzrasta, te kroz ta natjecanja promoviraju sve pozitivne vrijednosti za koje se zalaže i kompanija Janaf d.d. na kraju rekavši: „Sve dok je tome tako, PK Sisak Janaf može računati na potporu Janaf d.d.“. Na kraju, nazočnima se obratio i predstanik glavnog pokrovitelja ovog natjecanja INA d.d., direktor INA Rafinerije nafte Sisak Damir Butković naglasivši kako INA d.d. oduvijek živi sa lokalnom zajednicom podupirući projekte kojima je cilj unaprijediti ili sačuvati vrijednosti lokalne zajednice. Zahvalio se plivačima i njihovim trenerima na dolasku u Sisak i pozvao ih na sportsku borbu do zadnjeg zaveslaja i ostvarenje svojih najboljih rezultata.
Natjecanje je otvorio predsjednik PK Sisak Janaf Igor Stojanović, zahvalio svima na dolasku i poželio im najbolje natjecanje do sada.
U uvodu natjecanja nastupilo je četrdeset djevojčica i dječaka, najmlađih sisačkih plivačica i plivača u dobi od 6 do 8 godina. To su novoupisani članovi PK Sisak Janaf, koji su tek počeli upoznavati plivačke tehnike, a plivali su u pokaznoj „utrci“ 25 metara kraul i digli publiku na noge, publiku koja je svaki zaveslaj nagrađivala glasnim navijanjem i pljeskom. Plivali su: Ana Čorak, Mia Marija Tominac, Patricija Milatović, Jana Hrvačić, Marta Siljadi, Tija Bonev, Sara Balen, Marta Juran, Andrea Šapina, Tea Boltužić, Magdalena Gorup, Elena Jovev, Irma Petrović, Mia Posavec, Lucija Pavlović, Leonora Pavlović, Gabrijela Palaić, Tesa Debeljaković, Lucija Brkašić, Izabela Gilan, Tin Bunarđija, Maksim Horvat, Štefanijo Dobranić, Luka Heblin, Ivano Grgić, Mislav Lerotić, Vanja Nikolić, Viktor Kolarić, Roko Miočić, Grga Novak, Borna Biga, Damjan Benko, Borna Kuduzović Devčić, Marko Ćorković, Ivan Sertić, Samuel Vinković, Niko Zetin, Luka Ovanin, Noa Andžić, Marko Đaić, Luka Majcan.
Sportski gledano, kao i prethodnih godina, odlično plivanje, odlični rezultati, rekordi mitinga i tisuće zadovoljnih osmjeha plivača i trenera…i roditelja. Ono što krasi ovo natjecanje je činjenica da se na tribinama sisačkog bazena okupi nekoliko stotina gledatelja (roditelja i prijatelja plivanja) koji svojim gromoglasnim navijanjem i bespoštednom podrškom izvlače od najmanjih plivača i više nego u tom trenutku realno mogu dati.
Na natjecanju su se plivale sve četiri tehnike (leptir, leđno, prsno i kraul), najstarije djevojčice i dječaci (djevojčice rođene 2007. i dječaci rođeni 2006. godine) na dionicama od 100 metara, dok su oni mlađi plivali sve četiri tehnike na dionicama od 50 metara. Kao kruna natjecanja, već tradicionalno zadnja disciplina je utrka štafeta sastavljena od 6 članova (po jedna djevojčica i dječak iz svake dobne skupine) gdje svaki član štafete pliva dionicu od 50 metara.
Organizator natjecanja, PK Sisak Janaf prva tri mjesta u svakoj dobnoj skupini i svakoj disciplini nagradio je medaljama, prve tri štafete iz utre štafeta nagrađene su peharima (PK Mladost Zagreb, štafeta 1, PK Dubrava Zagreb, PK Mladost Zagreb, štafeta 2), dok su plivačica Maša Miljanić, PK Mladost Zagreb i plivač Fran Miodrag, PK Dubrava Zagreb, koji su isplivali najbolji zbroj rezultata iz četiri discipline nagrađeni velikim peharom.
Najbolji od ukupno gledajući odličnih sisačkih plivačica i plivača bili su kod djevojčica osvajačica brončanih medalja na 50 m prsno i 50 m kraul Laura Panjković, osvajačica zlatne medalje na 50 m prsno, te brončanih medalja na 50 m leđno i 100 m mješovito Marija Čop (neslužbeno najuspješnija natjecateljica cijelog natjecanja za djevojčice rođene 2008. godine), te kod dječaka u najstarijoj dobnoj skupini Mislav Kivač Podnar, osvajač srebrne medalje na 100 m leđno i brončane medalje na 100 m leptir.
Na kraju još jedne prelijepe plivačke priče PK Sisak Janaf se zahvaljuje plivačima, trenerima, sucima, tehničkom osoblju, liječniku, volonterima, roditeljima, prijateljima plivanja, glavnom sponzoru Kluba Janaf d.d., gradu Sisku, donatoru Promes-Cvanciger, i na kraju glavnom pokrovitelju natjecanja INA d.d.
Vaš PKSJ.