Želite postati
član kluba?

Prijavite svoje dijete u Plivački klub Sisak Janaf

Novosti

28

godina postojanja PKS Janaf

205

članova

250

neplivača godišnje prođe obuku plivanja

6

trenera

2000

plivača je prošlo kroz klub tijekom godina

11

plivačkih skupina

Zašto odabrati plivanje

Za razliku od drugih aktivnosti na suhom gdje prilikom svakog koraka imate opterećenje vlastite težine tijela na zglobove, u plivanju voda smanjuje učinke gravitacije. Tijelo je u vodoravnom položaju i nema nikakvog opterećenja na zglobove. Voda smanjuje ukočenost zglobova i jača mišiće oko njih.

U sat vremena plivanja možemo sagorijete 300 – 600 kalorija. To uveliko ovisi o brzini kojom plivate, težini tijela, efikasnosti zaveslaja, kao i tehnici kojom plivate. Naravno, leptir je tehnika koja najviše kalorija troši jer iziskuje puno snage i pravilnu tehniku plivanja. Druga tehnika najbolja za sagorijevanje kalorija je kraul. Ukoliko vam je intenzitet plivanja veći, više kalorija sagorijevate.

Voda je medij 800 puta gušći od zraka pa samim time kretanjem kroz vodu zahtjeva značajnu aktivaciju mišića. Samo održavanje tijela u vodoravnom položaju aktivira mišiće trbuha i leđa. Dok izvođenje zaveslaja aktivira mišiće ruku, ramena, leđa i nogu, dakle sve mišiće u tijelu. Konstantno povlačenje i guranje ruku kroz vodu jača mišićnu izdržljivost i povećava radnu sposobnost svih ranije spomenutih grupacija mišića.

Tijekom plivanja većinom smo u aerobnom načinu vježbanja ( uz prisustvo kisika ), otkucaji vašeg srca se povećavaju zajedno s učinkovitošću pluća. Plivanje je aerobna vježba jer aktivira velike mišićne skupine koje za obavljanje svoje zadaće zahtijevaju velike količine kisika. Možete tijekom plivanja smanjivati broj udaha te tako se također povećava učinkovitost pluća i već u kratkom vremenu možete vidjeti napredak.

Za bavljenje rekreacijskim plivanjem niste nikada prestari kao niti premladi. Jedini uvijet je da naučite plivati i počmete uživate u jednom od najzdravijem načinu vježbanja, bez opasnosti od ozljeda.

Postani član

Prijavite svoje dijete u Plivački klub Sisak Janaf
Prijavi se