Veliko finale u organizaciji plivačkih natjecanja u ovoj natjecateljskoj sezoni odvijalo se protekli vikend, u petak 21. i subotu 22. 07. na bazenu ŠRC Sisak. Natjecanje na kom su plivale najbolje hrvatske plivačice u dobi od 11 do 13 godina, i najbolji hrvatski plivači u dobi od 12 do 14 godina; Prvenstvo Hrvatske za kadete.

Natjecanje je započelo svečanim mimohodom sudaca predvođeni Vrhovnom sutkinjom Dominkom Juzbašić i predstavnika klubova sudionika natjecanja, a plivačku svećanost su uveličali i uz prigodni govor pozdravili sve nazočne plivače, trenere i prijatelje plivanja predstavnika grada Siska, zamjenik gradonačelnice Marko Krička i predstavnik sisačko-moslavačke županije, dožupan Ivan Celjak. Natjecanje je otvorila povjerenica HPS-a Marija Pamuković.

U uvodu u natjecanje, imali smo svečanost proglašenje pobjednika u konkurenciji plivačica i plivača za HPS Mini Grand Prix 2017. gdje je na 5. mjestu poretka u ženskoj konkurenciji PK Sisak Janaf imao je svoju predstavnicu Paulu Lončarević. Prigodne nagrade uručila je povjerenica HPS-a Marija Pamuković.

Prvenstvo Hrvatske za kadete odvijalo se u tri dijela u petak popodne i subotu cijeli dan, a plivao se kompletan program disciplina za ovu dobnu skupinu, ukupno 15 disciplina u ženskoj i 15 disciplina u muškoj konkurenciji. Nastuplio je ukupno 250 plivačica i plivaa iz 31 plivačkog kluba iz Hrvatske. PK Sisak Janaf predstavljalo je 6 plivačica Paula Lončarević, Olivera Šćrbak, Ema Viljevac, Dora Mihaljević, Sandra Vujić i Lorena Bilušić, te trojica plivača Goran Vujić, Ivan Mitar i Sebastian Špehar. Da bi uopće sudjelovali na natjecanju svi plivači morali su isplivati vrlo zahtjevne norme koje je postavio Hrvatski plivački savez. Za površne pratitelje plivanja samo podatak da su djevojčice morale plivati ispod granice 1:09.46 na 100 m slobodnim stilom, a dječaci ispod 1:02.12…morate priznati, vrlo zahtjevno.

U nizu odličnih rezultata, prvog dana natjecanja posebno se istaknula plivačica PK Sisak Janaf Paula Lončarević isplivavši najvrjedniji rezultat u ženskoj konkurenciji na 400 m slobodnim stilom, pri čemu je osvojila zlatnu medalju. Osim zlatne na 400 m slobodno, Paula je osvojila srebrnu medalju na 800 m slobodno i brončanu medalju na 200 m slobodno. Također u petak, postavljen je novi kadetski rekord Hrvatske u muškoj konkurenciji na 200 m leđnim stilom, a isplivao ga je plivač dubrovačkog Juga Mario Šurković u vremenu 02:12:50.

U subotnjem dijelu programa, najvrjedniji rezultat u ženskoj konkurenciji, i ujedno najvrjedniji rezultat cijelog natjecanja isplivala je na 100 m slobodno Ema Firi plivačica Zagrebačkog PK u vremenu 59:47. U muškoj konkurenciji najvrjedniji rezultat natjecanja isplivao je plivač PK Jadran Split, Franko Grgić na 400 m slobodno u vremenu 4:12:13.

U iznimno pozitivnoj natjecateljskoj atmosferi, podijeljeno je ukupno 50 kompleta medalja, vidjeli smo puno do zadnjeg zaveslaja neizvjesnih utrka, puno dobrih rezultata na granici državnih rekorda i puno sportskog duha i sportskog ponašanja. Svi plivači PK Sisak Janaf isplivali su svoje najbolje rezultate čime su potvrdili odličan rad trenera Marka Milatovića i Velimira Rođaka.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali na bilo koji način na ovom natjecanju, svima koji su doprinijeli da ovo natjecanje prođe bez i najmanjeg problema; plivačicama i plivačima, njihovim trenerima, svim sutkinjama i sucima, osobama zaduženie za mjerenje i obradu rezultata, voditelju i službenom liječniku, svim plivačicama i plivačima volonerima, sponzorima, Hrvatskom plivačkom savezu što nam je ukazao povjerenje i na posljetku gradu Sisku koji je preko Zajednice sportskih udruga i ŠRC Sisak podupro kandidaturu PK Sisak Janaf i omogućio organizaciju i odvijanje Prvenstvo Hrvatske za kadete.

 

pk-novi_logo-small