PK Sisak Janaf je u subotu 27. svibnja, na bazenu ŠRC-a bio je domaćin plivačkog natjecanja 19. “Sisak”, četvrtog od pet HPS Grand Prix mitinga u sezoni 2016./2017. Nakon jutarnjeg rasplivavanja (zagrijavanja), uslijedio je mimohod u kom su sudjelovali suci, predvođeni Vrhovnom sutkinjom natjecanja Dominkom Juzbašić, te predstavnici svih klubova. Nakon intoniranja Himne prigodni pozdravne govore održali su predstavnik glavnog pokrovitelja natjecanja INA d.d. gospodin Damir Butković, te predstavnik sponzora Kluba, Janaf d.d. gospodin Ivica Šipuš. Natjecanje je otvorio predstavnik PK Sisak Janaf, potpredsjednik Kluba gospodin Nikica Pancirov, zaželjevši svim posjetiteljima, trenerima, plivačima ugodan boravak u Sisku, a plivačima posebno uspješan sportski dan.

Sve plivačice i plivači koji nešto znače u hrvatskom plivanju bili su u Sisku, njih preko 220 iz 22 hrvatska kluba, te dva kluba iz Mađarske i Slovenije. Natjecatelji su bili podijeljenih u tri dobne skupine; mlađi juniori, juniori i opća, a plivao se kompletan plivački program ljetnog PH, sa izuzetkom štafeta. Kao i uvijek, prisustvovali smo iznimno zanimljivim utrkama prepunih neizvjesnih završnica i uzbuđenja do zadnjeg trenutka.

Plivački klub Sisak-Janaf u vrlo jakoj konkurenciji nastupio je iznimno oslabljen i prorijeđen bolešću, ozljedama i izvan bazenskim aktivnostima sa 11 plivačica i plivača, ali su natjecanje na najbolji način iskoristili kao još jedan test prije završnog “brušenja“ forme za državno prvenstvo Hrvatske koje se krajem mjeseca srpnja održava u Zagrebu. Uz to, doplivali su i do 9 medalje, 2 zlatne, 4 srebrne i 3 brončane medalje.

Kod plivača u općoj kategoriji medaljama se okitio Karlo Grabić drugo mjesto u disciplini 200 m leđno i treća mjesta u disciplinama 100 m leđno i 100 m leptir, dok je u konkurenciji juniora dvije zlatne medalje na 200 m i 400 m mješovito osvojio Stefan Brnad, kao i treće mjesto u disciplini 200 m prsno. U juniorskoj konkurenciji na postolje se popeo dva puta i Roberto Milaković za discipline 200 m leptir i 1500 m slobodno. Ko mleđih juniora, u disciplini 1500 m slobodnim stilom srebrnu medalju osvojio je Ilan Vezmarović.

Osim osvajača medalja u ovoj prorijeđenoj sisačkoj vrsti bile su još djevojke Nika Pancirov, Nola Brnad, Paulina Kušan i Marta Kirin koje su uglavnom plivale discipline koje obično ne plivaju, kako bi isplivale što više normi za odlazak na državno prvenstvo, te kod muškaraca Luka Kokić, Renato Periček i povratnik nakon kratke stanke Matija Lukić, koji je natjecanje iskoristio za isplivavanje seniorskih limita za Prvenstvo Hrvatske krajem srpnja u Zagrebu.

Prigodnim peharima organizatora nagrađene su plivačice i plivači, pobjednici po kategorijama, koji su zbrojem dva najbolja rezultata osvojili i najviše bodova;
U kategoriji A, (Apsolutna) Slovenka Ana Klinar (400 m slobodno/800 m slobodno), i već domaćin u sisačkom bazenu, Mađar Gabor Financsek (50 m prsno/100 m prsno). Oboje plivača počastili su nas izvrsnim plivanjem i odličnim rezultatima, a radi se o osvajačima brojnih medalja na europkim i svjetskim prvenstvima u pojedinačnoj konkurenciji i u konkurenciji štafeta.
U kategoriji B, (Juniori) Kristina Miletić (200 m slobodno/400 m slobodno), Zagrebaški PK i Marin Ercegović (50 m slobodno/100 m slobodno) plivač Primorja CO iz Rijeke.

U kategoriji C, (Mlađi juniori) drugu godinu za redom Lorena Jerebić Zagrebaški PK (50 m leptir/100 m leptir), i Antonio Rajković Primorje CO, Rijeka, (100 m prsno/200 m prsno).

Ukupna pobjednica natjecanja je gošća iz Slovenije Ana Klinar, koja je temeljem zbroja bodova iz dvije discipline natjecanja osvojila novčanu nagradu organizatora, te 25 bodova u poretku za HPS Grand Prix. Slijede na drugom mjestu Mađar Gabor Financsek, te trećeplasirani Mislav Sever, Primorje CO iz Rijeke, koji su također osvojili novčane nagrade koje je omogućila INA d.d. glavni pokrovitelj ovog natjecanja.

Zahvaljujemo se svim natjecateljima, trenerima, sucima, gledateljima i novinarima koji ste subotnji dan proveli sa nama na bazenu ŠRC Sisak. Posebna zahvala gradu Sisku i glavnom pokrovitelju natjecanja INA d.d., bez kojih organizacija ovog velikog natjecanja ne bi bila moguća. Zahvala i roditeljima i mlađim plivačicama i plivačima koji su volontirajući pomogli u organizaciji ovog natjecanja.