Protekli vikend dva iznimno značajna plivačka natjecanja…U Rijeci, HPS GP miting 9. “Victoria-Primorje”, dok je na drugom kraju jadranske obale, u Dubrovniku održano Prvenstvo Hrvatske u plivanju za kadete.

Prednost dajemo starijim uzrasnim skupinama i izvješću iz Rijeke…

Protekli vikend na Bazenima Kantrida održan je 9. Međunarodni plivački miting “Victoria-Primorje” koje je ujedno i treće natjecanje iz HPS Grand Prix sustava natjecanja. Nastupilo  je ukupno 543 plivačice i plivača iz 54 kluba iz Slovenije, BIH, Italije, Mađarske, Bugarske, Švedske, Filipina i Hrvatske. U pratnji trenera Marka Milatovića i Dejana Rukljača u Rijeci je nastupilo 11 plivačica i plivača PKSJ; Maja Sigur, Nola Brnad, Nika Pancirov, Paulina Kušan, Jana Pavičić, Tea Lužaić, Stefan Brnad, Aldin Botonjić, Roberto Milaković, Matija Jurišić i Ilan Vezmarović.

Miting se održavao u dva dana, dvodjelno,  kroz jutarnje kvalifikacije te popodnevne finalne trke. U popodnevnim finalima (A, B, C) nastupilo je 10 najbržih plivača jutarnjih kvalifikacija u A, apsolutnoj kategorija, dok je B finale otvoreno za nastup najboljih juniora i mlađih juniora, a C finala otvorena su samo za najbolje mlađe juniore.

U oba dana svjedočili smo velikoj borbi, kvalitetnom plivanju, puno dobrih utrka, u kojima su srušena i dva hrvatska rekorda (plivačica Ana Radić iz Dubrave na 100 m prsno u seniorskoj konkurenciji i plivačica Lorena Jerebić u disciplini 100 m leptir u mlađe juniorskoj konkurenciji).

Bez obzira na iznimno jaku konkurenciju, plivači PK Sisak Janaf, u Sisak se nisu vratili praznih ruku. Plivač Stefan Brnad osvojio je dvije brončane medalje u disciplinama 200 i 400 m mješovito u kategoriji B.

Uz osvojene medalje, plivači i plivačice PK Sisak Janaf plivali su još sedam finala. Paulina Kušan plivala je dva puta C finale u disciplinama 50 m leptir i 100 m leptir, Nola Brnad plivala je C finale u disciplini 100 m prsno, Aldin Botonjić plivao je B finale u disciplini 50 m slobodno, Matija Jurišić plivao je B finale u disciplini 100 m prsno i A finale u disciplini 200 m prsno, te Stefan Brnad koji je plivao i finale u disciplini 1500 m slobodno.

Za manje od mjesec dana plivačice i plivači PKSJ imaju jako važno natjecanja, u Zagrebu, Ekipno prvenstvo Hrvatske u velikim bazenima.

Kao što smo već napisali, dubrovačku vodu pjenilo je 198 natjecatelja kadetskog uzrasta sa isplivanim normama iz 30 hrvatskih klubova. Nastup na prvenstvu Hrvatske izborilo je i deset plivačica i plivača PK Sisak Janaf; Iskra Krnjaić, Sara Kirin, Ema Viljevac, Sandra Vujić, Olivera Šćrbak, Paula Lončarević, Dora Mihaljević, Goran Vujić, Ivan Mitar i Sebastijan Špehar. Nastup svih plivača bio je odličan, sa isplivanim osobnim rekordima u svim disciplinama u kojima su nastupali, ipak treba izdvojiti nastup Paule Lončarević koja je osvojila dvije srebrne medalje, u disciplinama 200 i 400 m slobodno, te dvije brončane medalje, u disciplinama 100 i 800 m slobodno. Olivera Šćrbak bila je odlična šesta na utrkama 800 m slobodno, 100 i 200 m leđno, dok je sedma bila na 400 m mješovito i osma na 100 m slobodno. Također valja istaknuti žensku štafetu koja je u disciplini 4×100 m slobodno bila peta, sa manje od sekunde zaostatka za trećim mjestom.

“Možemo biti zadovoljni sa odličnim nastupom mladih plivača u Dubrovniku što nam ujedno predstavlja i dodatni motiv za daljnji rad i napredak u nastavku sezone”, riječi su trenera Hrvoja Petrovića i Velimira Rođaka koji su vodili kadete na ovom natjecanju.

Svakako vrijedi napomenuti, organizator ljetnog Prvenstva Hrvatske za kadete u mjesecu srpnju, bit će Plivački Klub Sisak Janaf.

 

DR/VR/DP