Drugo po redu Grand Prix natjecanje u plivanju za seniore, juniore i mlađe juniore u organizaciji plivačkog kluba Mladost održano je u Zagrebu na bazenima Sportskog parka Mladost.
Natjecanje je imalo međunarodni karakter; ukupno je nastupilo 499 plivača i plivačica iz 46 klubova iz Hrvatske i klubova iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske i Crne Gore.
Plivači su bili podijeljeni u tri kategorije, opća, juniori i mlađi juniori.
Natjecanje se odvijalo kroz dvodnevni program jutarnjih kvalifikacija i poslijepodnevnih finala.
U tako jakoj konkurenciji nastupilo je i 29 plivačica i plivača PK Siska Janaf, te pritom isplivali odlične rezultate i osvojili ukupno 19 medalja (2 zlatne, 9 srebrnih i 8 brončanih medalja).
Medalje su osvajali sljedeće plivačice i plivači:
Ema Šarar plivala je u općoj kategoriji i osvojila je srebrnu medalju u disciplini 50 m leđno, te dvije brončane medalje u disciplinama 100 m leđno i 100 m mješovito.
Lea Peternel također je plivala u općoj kategoriji i osvojila je brončanu medalju u disciplini 100 m prsno.
Paulina Kušan plivala je u kategoriji mlađih juniora i osvojila je srebrnu medalju u disciplini 200 m leptir i brončanu medalju u disciplini 50 m leptir.
Laura Radić plivala je u kategoriji juniora i osvojila je brončanu medalju u diciplini 50 m leptir.
Nika Pancirov plivala je u kategoriji mlađih juniora i osvojila je srebrnu medalju u diciplini 400 m slobodno, i brončanu medalju u disciplini 100 m mješovito.
Nola Brnad u kategoriji mlađih juniora osvojila je srebrnu medalju u disciplini 200 m prsno.
Morena Polanec u kategoriji mlađih juniora osvojila je brončanu medalju za disciplinu 100 i 200 m leđno.
Maja Sigur osvojila je srebrnu medalju u disciplini 400 m mješovito u kategorji mlađih juniorki.
Matija Lukić je osvojio dvije zlatne medalje u disciplinama 100 m i 200 m prsno, te brončanu medalju u disciplini 50 m prsno.
Stefan Brnad osvojio je dvije srebrne medalje za istu disciplinu 400m mješovito. Jednu medalju je osvojio u općoj kategoriji a jednu u juniorskoj.
Matija Jurišić osvojio je dvije srebrne medalje u disciplinama 100 m i 200 m prsno.
Osim osvajača medalja, popodnevna finala isplivalo je još petero plivača:
Josip Budimski, Aldin Botonjić, Karlo Grabić, Saša Podrić i Tea Lužaić.
Svi plivači koji su nastupili na natjecanju plivali su odlično, isplivavši svoje najbolje rezultate, te ostvarili sve što su treneri planirali za ovaj dio plivačke sezone.
Osim več gore spomenutih, na natjecanju u Zagrebu nastupili su i: Petra Golem, Vanessa Vukić, Marta Kirin, Klara Ana Rafaj, Jana Pavičić, Lucija Vidaković, Lucija Pavišić, Antonela Vinšek, Ricardo Rimay, Domagoj Malić, Fran Senčar, Karlo Gavranović, Roberto Milaković.

U pratnji plivača bili su treneri Dejan Rukljač, Marko Milatović i Lidija Franić.

Svakako vrijedi spomenuti da je plivačica Ana Radić članica PK Dubrave prvog dana natjecanja na 200 m mješovito isplivati novi apsolutni rekord hrvatske. Sada taj rekord iznosi 2:10.54 te je gotovo 2,5 sekundi bolji od dosadašnjeg njezinog rekorda iz 2014. godine.
Također, ista plivačica drugi dan natjecanja postavila je nove apsolutne državne rekorde na 400 m mješovito i 200 m prsno. Na 400 m mješovito sa 4:40,30 je uspjela “skinuti” 27 godina stari rekord Anamarije Petričević, dok je svoj rekord na 200 m prsno popravila za više od dvije sekunde.
Time je Ana osigurala i 20 novih bodova u ukupnom poretku Grad Prix-a gdje je sada vodeća.
Od hrvatskih plivača, još ćemo spomenuti Sanju Jovanović i Maria Todorovića koji su odnijeli pobjede u svojim najjačim disciplinama. Sanja je pobjedama na 50 i 100 m leđno pokazala da još uvijek vlada u ovim disciplinama, ali joj Ema “puše za vrat”, dok je Mario pobijedio na 50 i 100 m slobodno i 50 i 100 m leptir.

Slijedeće druženje zakazujemo u Rijeci slijedeće godine.

PK NOVI_logo_mail