Ljetnim Prvenstvom Hrvatske koje je održano prošli tjedan 18. – 21. srpnja 2015. u Zagrebu na otvorenim bazenima Plivačko-vaterpolo centra Mladost plivačima je završila natjecateljska sezona. Organizatori natjecanja bili su Hrvatski plivački savez i Zagrebački plivački savez. Na natjecanju je sudjelovalo 480 plivačica i plivača iz 35 hrvatskih klubova. Plivački klub Sisak Janaf predstavljalo je 17 plivačica i 13 plivača koji su tijekom proteka tri mjeseca na plivačkim natjecanjima uspjeli isplivati najmanje tri norme postavljene od strane HPS-a.

Dijelu plivačica i plivača isplivavanje tri norme i plasman na državno prvenstvo bio je ispunjenje glavnog cilja sezone, dok je drugima plasman na državno prvenstvo bio samo zadnja stepenica, kako bi upravo na tom natjecanju ostvarili najvrijedniji rezultat sezone ili dosadašnje karijere, kako bi se plasirali  u finale, ili pak osvojili neko od odličja, u čemu su uspjeli u potpunosti. Sisačke plivačice i plivači ukupno su osvojili 34 odličja, od toga 4 zlatna, 16 srebrnih i 14 brončanih, te su se i u ženskoj i u muškoj konkurenciji plasirali među osam najboljih plivačkih klubova u Hrvatskoj, djevojke na 8. a dečki po prvi puta osvojivši više bodova od djevojaka, na izvrsno 6. mjesto u konkurenciji 29 klubova koji su imali muške predstavnike na natjecanju.

Kod djevojaka najveći uspijeh ponovo je ostvarila Ema Šarar, osvojivši 2 zlata, 4 srebra i 2 bronce u disciplinama 50 m delfin i kraul, 50 i 100 m leđno u općoj i mlađe seniorskoj konkurenciji (natjecateljice do 23 godine starosti). Odmah uz nju, kod djevojaka, treba istaknuti i Leu Peternel koja je osvojila ukupno 4 medalje, tri srebrne i jednu brončanu u tehnikama 200 m mješovito i 50 i 100 m prsnim stilom, također u općoj i mlađe seniorskoj konkurenciji. Vanessa Vukić okitila se srebrnim odličjem na 100 m delfin u mlađe juniorskoj konkurenciji, dok je mlađe juniorska štafeta 4×100 m mješovito (Laura Radić, Nola Brnad, Vanessa Vukić i Nika Pancirov) doplivala do trećeg mjesta i brončane medalje. U kadetskoj konkurenciji, najuspješnija je bila Tea Lužaić sa osvojene tri medalje, na 200 m kraul bronca, te na 100 i 200 m delfin srebra, dok su štafete 4×100 m mješovito i 4×100 m kraul (Lužaić Tea, Malović Monika, Lončarević Paula, Sigur Maja) doplivale do srebrnih odličja.

Osim osvajačica medalja, na Prvenstvu Hrvatske od djevojaka su nastupile i Matea Gavranović,  Saša Podrić, Morena Polanec, Paulina Kušan, Olivera Šćrbak, Nina Podrić i Jana Pavičić, te su redom, u svim utrkama popravljale svoja najbolja osobna vremena.

Kao što smo već spomenuli, i dečki su natjecanje odradili odlično i uz velik broj osobnih rekorda osvojili su i jedanaest pojedinačnih i četiri štafetne medalje. Posebno ističemo Stefana Brnada sa osvojenih šest pojedinačnih medalja; dvije zlatne, tri srebrne i brončanom u disciplinama 400, 800 i 1500 m kraul, te 400 m mješovito u konkurenciji mlađih juniora i juniora. Nadalje, tri pojedinačne medalje, dvije bronce i srebro osvojio je Matija Lukić u sve tri discipline prsne tehnike (50, 100 i 200 m) u juniorskoj konkurenciji, a Matija Luka Rafaj doplivao je do bronce na 1500 m kraul također u juniorskoj konkurenciji, dok je najmlađi od njih, Matija Jurišić iznenadio mlađe juniorsku konkurenciju i doplivao do srebrnog odličja na 200 m prsno.

Mlađe juniorska štafeta 4×100 m mješovito (Karlo Gavranović, Fran Senčar, Matija Jurišić i Aldin Botonjić) doplivala je do brončane medalje, isto kao i na 4×200 m kraul, ali u malo izmijenjenom sastavu (Stefan Brnad, Fran Senčar, Matija Jurišić i Aldin Botonjić). Stariji kolege, juniori, Matija Luka Rafaj, Karlo Grabić, Josip Budimski i Stefan Brnad osvojili su treće mjesto i brončanu medalju na 4×200 m kraul, a Karlo Grabić, Josip Budimski, Matija Lukić i Aldin Botonjić također brončanu medalju na 4×100 m mješovito.

Ostale plivači, Domagoj Malić, Roberto Milaković, Ricardo Rimay i Lovro Olah  plasmanom na državno prvenstvo ispunili su svoj glavni cilj sezone, te su na natjecanju otplivali svoje najbolje rezultate.

Prije početka prvog dijela natjecanja u subotu, proglašeni su i ukupni pobjednici u HPS Mini Grand Prix poretku kadeta, gdje je PK Sisak Janaf u ženskoj konkurenciji imao plivačicu plasiranu u top deset, Teu Lužaić. Za svoj plasman nagrađene su prigodnim poklonima sponzora Arena.

Plivačice i plivače za natjecanje su pripremili i na natjecanju ih vodili Marko Milatović, Lidija Franić, Hrvoje Petrović i Denis Hotić.

Na kraju još jedne uspješne plivačke sezone, zahvaljujemo se Janaf d.d., INA d.d., Podravka d.d., Nexe grupa d.d., Konzalting d.o.o., Turbomehanika d.o.o., Termika d.o.o. Auto promet d.o.o., Promes-cvanciger d.o.o., Energo d.o.o., Sherif Group d.o.o. i uslužnom obrtu Karika Grafix što su u nama prepoznali vrijednosti koje treba podržati.

Također, veliko hvala na medijskom praćenju Novom sisačkom tjedniku, te web portalima sisak.info, sisakportal.hr,Portal53, mojsisak.com, radiosisak.hr, najsport.com.

Do početka nove sezone i novih plivačkih uzbuđenja sportski pozdrav