Sisak je u prošlu subotu, 13. lipnja, na bazenu ŠRC-a bio domaćin 17. po redu plivačkog natjecanja “Sisak”, koji je od prošle plivačke sezone uključen u HPS Grand Prix sustav natjecanja.
Nastupilo je 230 plivačica i plivača iz 19 klubova iz Hrvatske i jednog plivačkog kluba iz Mađarske, podijeljenih u tri dobne skupine; seniori, juniori i mlađi juniori. Plivački klub Sisak-Janaf predstavljalo je 49 plivača i plivačica, od čega je 20 kadeta nastupilo izvan konkurencije, te im je ovo bilo test natjecanje prije Regionalnog prvenstva Hrvatske, koje će se održati 27. i 28. lipnja, također na bazenu ŠRC u Sisku. Među natjecateljima su se našla i poznata imena hrvatskog plivanja: Mario Todorović, Ana Radić, Saša Gerbec, Kristijan Tomić, Željana Knežević, Ema Šarar i drugi.
Prisustvovali smo zanimljivim utrkama, a osam od njih donijelo je i nove rekorde mitinga. Svakako, najvrjedniji rezultat natjecanja je rezultat Ane Radić (plivačica PK Dubrava, Zagreb) koja je uz ostvarene 4 uvjerljive pobjede na 100 i 200 m prsno, 200 m mješovito i 50 m leptir, u disciplini 100 m prsno s vremenom 1:09.90 postavila novi apsolutni rekord Hrvatske, nadmašivši tako svoj rekord od 1:10.08 iz Banja Luke od 30.05.2015. Isplivanim rezultatima postala je pobjednica apsolutne ženske kategorije za što je od organizatora primila prigodan pehar.
Domaći plivači doplivali su do 12 zlatnih, 7 srebrnih i 15 brončanih medalja. Medalje su osvajale plivačice Ema Šarar zlato na 50 i 100 m kraul, 50 m leđno i te bronca na 50 m prsno, Lea Peternel srebrno odličje na 50 m prsno i bronca na 100 m leđno, Laura Radić zlato na 50 m delfin i bronca na 200 m leđno (u kategoriji mlađe juniorke), Nola Brnad srebro na 400 m mješovito (u kategoriji mlađe juniorke), Vanessa Vukić zlato na 100 m delfin (u kategoriji mlađe juniorke) i Paulina Kušan bronca na 100 m delfin (u kategoriji mlađe juniorke). Još su nastupile Petra Golem, Lucija Pavišić, Matea Gavranović, Nika Pancirov, Korina Vidović, Morena Polanec i Klara Ana Rafaj.
U muškoj konkurenciji medalje su osvajali u kategoriji “B” (juniori) Josip Budimski, zlatnu na 100 m kraul i 200 m mješovito, te broncu na 400 m kraul, Matija Luka Rafaj zlatne na na 400 i 200 m kraul, Domagoj Malić srebro na 50 m delfin, te bronce na 100 m delfin i 50 m kraul, Matija Lukić srebro na 50 m prsno i broncu na 200 m prsno, Karlo Grabić bronce na 50, 100 i 200 m leđno
U kategoriji “C” (mlađi junior) medalje su osvajali: Stefan Brnad zlatne na 200 i 400 m mješovito i 100 m prsno, te srebro na 400 m kraul, Karlo Gavranović bronce na 50 i 200 m leđno, Matija Jurišić bronce na 50 i 200 m prsno, Aldin Botonjić srebro na 100 m kraul te Roberto Milaković srebro na 1500 m kraul. Još su plivali Bruno Škvorc, Ian Stojanović, Renato Periček i Patrik Miškulin koji su redom popravljali svoja najbolja vremena.
“Rezultati domaćih natjecatelja su zadovoljavajući, ali obzirom da je još nešto više od mjesec dana do glavnog natjecanja sezone, ljetnog Prvenstva Hrvatske, s vremenom se postupno očekuje i rast forme te još bolji rezultati. Ovo je natjecanje planirano kao kontrola forme i ispunilo je očekivanja”, rekli su treneri domaćih plivača, Marko Milatović I Lidija Franić.

Prigodnim peharima organizatora i poklon paketima Podravke nagrađene su plivačice i plivači, pobjednici po kategorijama, koji su zbrojem dva najbolja rezultata osvojili i najviše bodova;
U kategoriji A (Apsolutna), Ana Radić, Dubrava Zagreb i Gabor Financsek Mohácsi Torna Egylet
U kategoriji B (Juniori), Martina Andrašek , Dubrava Zagreb te Ante Lučev Jadran Split i Luka Bobanac Mladost Zagreb
U kategoriji C (Mlađi juniori), Lucija Šulenta Medveščak Zagreb i Alen Mosić Jadran Split

Ukupni pobjednik natjecanja je Mađar Gabor Financsek koji je temeljem zbroja bodova iz dvije discipline natjecanja osvojio novčanu nagradu i poklon paket Podravke, te 25 bodova u poretku za Grand Prix. Slijede na drugom mjestu Kristijan Tomić, te trećeplasirana, vlasnica novog rekorda Hrvatske na 100 m prsno Ana Radić, koji su također osvojili novčane nagrade i prigodne poklon pakete Podravke.

Zahvaljujemo se svim natjecateljima, trenerima, sucima, gledateljima i novinarima koji su subotnji dan proveli sa nama na bazenu ŠRC Sisak. Posebna zahvala glavnom pokrovitelju natjecanja INA d.d., bez kojg organizacija ovog velikog natjecanja ne bi bila moguća, te donatoru Podravka d.d. koja je prigodnim poklon paketima nagradila sve pobjednike po disciplinama, pobjednike po kategorijama, ukupne pobjednike i njihove trenere.

Završnica ovogodišnje Grand Prix serije natjecanja je na jubilarnom, 30. Zlatnom medvjedu 4. i 5. srpnja.

Do skorog viđenja…